Tema: Street Fighter 30 år

Street Fighter 30 år

Street_FighterStreet Fighter debuterade augusti 1987 och firar således 30 år. I originalet kontrollerar spelaren Ryu som ska besegra en rad motståndare världen över. Spelar man två spelare så kontrollerar den andra spelaren Ken. Istället för de kända ropen ”Hadoken!” och ”Shoryuken!” som Ryu och Ken säger när de kastar eldbollar eller gör sin hoppande uppercut så lokaliserades deras röster till engelska i väst med replikerna ”Psycho Fire!” och ”Dragon Punch!”. Slutboss är thaiboxaren Sagat. Förutom arkadversionen så släpptes flertalet portningar till hemdatorer som bl.a. C64, ZX Spectrum, Amiga och Atari ST. Versionen till PC Engine/Turbo Grafx döptes om till Fighting Street.

Super Street Fighter IIMest känt är dock uppföljaren Street Fighter 2 som verkligen satte serien på kartan. Ryu, Ken och Sagat återvände i uppföljaren, men till skillnad från föregångaren så kunde spelaren nu välja mellan åtta olika kämpar att spela som. Det blev enormt populärt och har sålt över 14 miljoner exemplar, framförallt på Super Nintendo och Mega Drive. Street Fighter 2 vann åtskilliga priser för årets bästa spel som bl.a. Golden Joystick 1992. Populariteten ledde till stegvisa uppdateringar och varianter som Super Street Fighter 2 och Street Fighter 2 Special Championship Edition. Trots att Street Fighter-serien är uppe i del fem och har flera spin-offs som t.ex. Street Fighter Alpha så släpps det fortfarande varianter av Street Fighter 2, senast Ultra Street Fighter 2 till Nintendo Switch.

Mr BisonPå Retrogathering 2017 firar vi Street Fighter-serien med att visa upp en samling från Fredrik Holmqvist. Förutom spelen till olika konsoler inklusive den ovanliga utgåvan av Street Fighter 2 till Master System som enbart släpptes i Brasilien, samt filmer har han även udda prylar som Bison dollars från live action-filmen som släpptes 1994 med Jean Claude van Damme i huvudrollen som Guile samt en Bison-dräkt. Till mässan lånar Fredrik ut den ovanliga konsolen 3DO med Street Fighter 2 Turbo. Dessutom kommer det att finnas ett Street Fighter 2 på arkad under Retrogathering.