Temautställningar

På Retrogathering 2016 kommer vi att ha tre olika temautställningar.

castlevania-30Castlevania
Det är 30 år sedan spelserien Castlevania debuterade. I första spelet är det vampyrjägaren Simon Belmont som med sin piska ska stoppa Dracula och ta sig igenom hans rysliga slott fyllt av monster. Det mörka gotiska temat och unika musiken i ett välgjort plattformsaction blev en stor hit och gav upphov till flera uppföljare. Av alla efterföljande olika titlar så fick i synnerhet Castlevania: Symphony of the Night stor uppmärksamhet. Det äventyrsliknande upplägget i serien har till och med gett upphov till att genren kallas Metroidvania som är en ihopslagning av serierna Metroid och Castlevania. Än idag är vampyrjägaräventyret aktuellt med nya spel från Konami och spirituella uppföljare som Bloodstained: Ritual of the Night av den tidigare Castlevania-utvecklaren Koji Igarashi.

Utställningen på Retrogathering kommer från spelsamlaren Heidi stopXwhispering. Castlevania är en av hennes favoritserier och hon har valt ut godbitar ur sin samling. Mer om Heidi går att läsa på hennes hemsida: https://retro-video-gaming.com och hennes Castlevania-samling: https://retro-video-gaming.com/2012/10/10/my-castlevania-collection/.

handic-300Handic
Svenska Datatronic samarbetade tidigt med Commodore och hanterade agenturen i vårt avlånga land. Genom dotterbolaget Handic så lanserade de hemdatorn VIC-20 våren 1980 och tre år senare VIC-64. Den senare döptes om till Commodore 64 även i Sverige för att harmonisera med resten av världen där den populära hemdatorn redan gick under det namnet. För att förse datorn med mjukvara så introducerades Handic Software. De sålde även sina spel och program på export, något som var så framgångsrikt att de vann exportpriset 1982. Flera av spelen som Handic Software gav ut var skapade i Sverige av talanger som Zyntax Software, Arne Fernlund och Klas Schöldström.

Utställningen kommer från den tidigare dubbla svenske mästaren i Pong, Conny ”MrZzap” Ibstedts samling samt delar från Anders ”Stonan” Johansson, som är en av arrangörerna av Retrogathering.

sonic-300Sonic
Den blå igelkotten från Sega firar 25 årsjubileum i år. Med sin fart och attityd vände Sonic upp och ner på spelvärlden. Sega blev den hetaste aktören med Mega Drive och Sonic tog tronen som den främste plattformshjälten. Under de 25 åren har Sonic haft sina med- och motgångar. Många nostalgiker håller de första spelen på Mega Drive som de främsta, men Sonic fortsätter att vara ytterst relevant med nya spel på mobila plattformar som når miljonstals nya spelare samt genom nya spel på konsol som det kommande Sonic Mania.

Utställningen på Retrogathering kommer från spelsamlaren Jan ”Janone” Jonsson som är ett stort Sega-fan. Till vardags driver han onlinebutiken Japon tillsammans med sin kollega Pontus Hellgren, de kommer även att vara med på Retrogathering.