Temautställningar

Apple ][ 40 år

Apple ][Idag är Apple mest kända för iPhone, men innan ens Macintosh var påtänkt så revolutionerade de användandet av datorer genom att rikta sig mot hemanvändare med sin Apple ][.

Datorn introducerades 1977, vilket innebär att den firar 40-årsjubileum i år! Givetvis kommer vi att ha en Apple ][ samt även en Apple ][ Europlus m.m. på plats på Retrogathering 2017 Vintage Computer Edition.

Datorn designades av det tekniska geniet Steve Wozniak, som tillsammans med Steve Jobs också är medgrundare till Apple. Namnet Apple ][ varumärkesskyddades, men senare modeller skrevs med romerska siffror som Apple II. Den kom med programmeringsspråket BASIC inbyggt. För att visa att datorn klarade av att visa upp grafik med färg så gör Apple sin logotype med regnbågens färger.

Flertalet klassiska spel som Lode Runner, Ultima I, Karateka, Choplifter och The Bard’s Tale släpptes på Apple ][. Även Castle Wolfenstein av Muse Software såg dagens ljus på Apple ][ innan det letade sig till andra plattformar. Spelet sägs ha inspirerat id Software som döpte sitt revolutionerande FPS-spel till Wolfenstein 3D. Dock har det ursprungliga Castle Wolfenstein med sitt perspektiv och som actionäventyr mer gemensamt med Metal Gear.

Apple ][ tillverkades i olika varianter ända fram till 1993 och såldes i närmare 6 miljoner exemplar. Trots att den aldrig riktigt slog utanför Nordamerika råder det ingen tvekan om att datorn hade stor betydelse, vilket märks genom det enorma utbudet av kloner som släpptes i Europa, Sydamerika och Asien.

Commodore PET 40 år

Commodore PET 2001Commodore PET introducerades 1977 under den första stora persondatorvågen för 40 år sedan, vlket vi firar på Retrogatering 2017 Vintage Computer Edition.

PET står för Personal Electronic Transactor. Den första modellen leverades komplett med inbyggd bandstation och en monokrom skärm, snart med möjlighet att ansluta diskettstationer m.m.

Det inbyggda programmeringsspråket BASIC fungerade även som dess operativsystem. Datorn användes i skolor i Nordamerika, men var mest en hobbydator för hemmet.

I Europa och särskilt i Sverige blev PET mer framgångsrik som kontorsdator, mycket tack vare Datatronics rika utbud av programvaror. Några år senare skulle Commodore med VIC-20 och framförallt Commodore 64 få större genomslag som hemdatortillverkare.

PET var inte skapad med spel i åtanke. Den begränsade monokroma grafiken gav inte utlopp till så mycket kreativa möjligheter. En del spel utvecklades, främst kloner av Space Invaders och Lunar Lander, men även imponerande skapelser som Labyrinth med 3D-perspektiv. Mest kända i efterhand är antagligen Car Race ][ av Nintendos tidigare chef Satoru Iwata (1959-2015), som han skrev för PET Users’ Club 1980, samt några spel av Mike Singleton (1951-2012) som slog dåtidens försäljningsrekord på 300 exemplar av ett enstaka spel. Mike blev sedermera känd för rollspelet The Lords of Midnight.

Äventyrsspel

zork-screen Äventyrsspel är en genre som haft sina upp- och nedgångar. Idag ser vi nya versioner av klassiker som Day of the Tentacle och Grim Fandango samt helt nya spel med retroinspiration som Thimbleweed Park.

På Retrogathering 2017 Vintage Computer Edition går vi ända tillbaka till rötterna när äventyrsspel endast bestod av text och spelaren skrev in kommandon som ”go west” och ”take lamp”. Dessa textäventyr var enormt populära tidigt 80-tal med spelet Zork från Infocom som den starkast lysande stjärnan.

Daniel Vesterhav som driver vad han kallar ett ”digitalt museum” med hemsidan Go North kommer till mässan för att hålla föredrag om textäventyr. Som samlare av textäventyr till C64 älskar han boxarna, spelen och de tillhörande dokumenten, och anser att det är ett kulturarv som både bör bevaras och dokumenteras för framtiden.

grim-fandango Textäventyren utvecklades så småningom till grafiska äventyr och textkommandon byttes ut mot peka och klicka där datormusen används för att navigera och göra saker. De ledande aktörerna på 90-talet var Sierra On-Line med spelserier som King’s Quest och Leisure Suit Larry samt LucasArts med Monkey Island-serien. Dessa uppmärksammar vi på mässan bl.a. genom en del av musikquizet som leds av Martin Lindell.