Tema: Atari 2600 – 40 år

Atari 2600 40 år

Atari 2600På Retrogathering 2017 firar vi Atari Video Computer System (VCS). När mässan äger rum så är det ganska exakt 40 år sedan VCS lanserades i september 1977. Efter framgången med Pong så fortsatte Atari att utveckla nya konsoler och VCS blev oerhört framgångsrik och marknadsledande under sent 70-tal och tidigt 80-tal.

Processorn inuti VCS är en MOS 6507 på 1,19 Mhz. Det är en billigare variant av 6502 (som används av bl.a. Commodore, NES och Apple II). Beroende på tv-format så varierar antalet färger. För nordamerikanska NTSC så använder VCS 128 färger, medan systemet stödjer 104 färger för europeiska PAL.

Den första modellen av VCS hade en vacker ”träpanel”, alltså trämönstrad plastfilm . 1982 introducerades en ny modell helt i svart plast. Det skedde i samband med att den nya konsolen Atari 5200 lanserades. Atari bytte då namn på VCS till Atari 2600.

1982 når konsolen milstolpen 10 miljoner sålda enheter. Det mest sålda spelet är Pac-Man med över 7 miljoner exemplar. Merparten av försäljningen sker i USA, men Atari 2600 hade även viss framgång i Europa och som exempel nämns dåvarande Västtyskland med 450 000 sålda konsoler.

1983 kraschade konsolmarknaden i USA. Alldeles för många undermåliga spel överflödade marknaden samtidigt som blickarna vändes mot hemdatorerna som kopplade ett starkare grepp om konsumenterna. Trots att Pac-Man sålde mer än 7 miljoner exemplar var det långt under förväntningarna på 12 miljoner som Atari producerat. E.T. som baserades på filmen blev i efterhand en symbol för kraschen. Spelet sålde drygt 1 miljon exemplar, men producerades i 5 miljoner. För att bli av med spel som är omöjliga att sälja så skickade Atari iväg ett överlaget på 700 000 spel däribland E.T. men också flera andra spel till öknen i New Mexico där de grävdes ner. Det hela skildras i dokumentären Game Over där spelen här om året letades upp och grävdes upp. Dessutom ger filmen upprättelse för utvecklarna och berättar mer om sammanhanget.

1984 såldes Atari till Jack Tramiel (grundaren av Commodore). Han var mer intresserad av att konkurrera med Commodore där han blev utmanövrerad. Därför la Tramiel mer krut på vad som blev 16-bitarsdatorn Atari ST. Med fokus på hemdatorer levde tv-spelen i en förtvinande tillvaro hos Atari. En större satsning skedde 1986 när Atari 2600 släpptes i en ny mindre och modernare modell som kallades för junior. Den positionerades som ett budgetalternativ med arkadklassiker mot nyare system som NES och Master System.

Även om Atari aldrig hade någon chans mot Nintendo så fortsatte de att sälja Atari 2600 och upphörde med tillverkningen först 1 januari 1992. Det innebar att konsolen fanns på marknaden i nästan 15 år! Hur många konsoler Atari sålde av trotjänaren varierar beroende på källa. När Atari 2600 valdes in i Toy Hall of Fame 2007 nämndes 40 miljoner sålda konsoler, men andra källor hävdar runt 30 miljoner. Oavsett vilket så lämnade Atari ett oerhört stort arv och banade väg för tv-spel som massmarknadsprodukt. Det tycker vi är värt att fira på Retrogathering 2017!

Spelen

Det släpptes oerhört många banbrytande och betydelsefulla spel på Atari 2600. Konsolen blev också den givna destinationen för hemmavarianter av populära arkadspel som t.ex. Asteroids, Missile Command, Space Invaders, Pole Position, Frogger och Centipede. Nedan följer ett urval spel som nyfika spelentusiaster och samlare kan stifta bekantskap med:

Pitfall. Innan Super Mario tog världen med storm så var det Pitfall Harry skapad av David Crane som revolutionerade med ett plattformsäventyr i djungeln. Ett av de mest populära spelen på Atari 2600 som sålde 4 miljoner exemplar. Uppföljaren Pitfall II: Lost Caverns hade ett eget ljudchip inbyggt i kassetten.

David Crane berättar om Pitfall! på Game Developers Conference 2011.

Ms Pac-Man. I början av 80-talet rådde det hysteri kring Pac-Man. Nästan alla som ägde en Atari 2600 hade också Pac-Man. Dock gör uppföljaren Ms Pac-Man mer rättvisa på konsolen och är en betydligt bättre portning.

Demon Attack. Ett färgglatt shoot’em up av Rob Fulop. Atari 2600 var inte känt för att bra ljud, men just Demon Attack nämns ofta som ett exempel där man lyckats väl med ljudet trots knappa medel.

Atlantis. Ett annorlunda shoot’em up där man skyddar en stad som är belägen under vattenytan. Atlantis är skapat av Imagic som gjorde flertalet intressanta titlar till Atari 2600.

Kaboom! Fånga bomber som slängs ner av en galning! Simpelt spel, men också oerhört kul i sin enkelhet.

Mario Bros och Donkey Kong. Ja, du läste rätt. Innan Nintendo lanserade sitt eget system så var det en vanlig syn att deras spel dök upp på andra konsoler och hemdatorer.

Combat. Det allra första spelet som följde med konsolen på köpet. Man kan kalla det urfadern till Battlefield och alla dagens moderna actionspel. I Combat duellerar spelarna med stridsvagnar, flygplan och andra fordon.

Yar’s Revenge. Ett intensivt actionspel med pulserande färger. Enligt utsago så döptes spelet efter Ataris tidigare chef Ray Kassar fast med hans förnamn bakvänt. Spelet är skapat av Howard Scott Warshaw som även ligger bakom E.T.

Adventure. Ett äventyrsspel i en labyrint där man letar efter nycklar för att ta sig vidare. Adventure blev känt för att vara det första spelet med ett s.k. påskägg, en gömd hemlighet inuti spelet. I detta fallet var det namnet på spelets skapare Warren Robinett. Förr så skrevs det aldrig vem som skapade ett visst spel vilket är anledningen att Robinett gömde sitt namn i ett hemligt rum.

River Raid. Idag är Activision mest kända för Call of Duty och Skylanders, men de har en lång historia som innefattade att vara första oberoende spelutgivaren. Tidigare ar det främst konsoltillverkarna själv som gav ut spel till sina maskiner. Activision ändrade det och började skapa spel för Atari 2600. Ett av deras mest populära spel efter Pitfall är River Raid, ett shoot’em up skapat av Carol Shaw.

Video från Activision som skickades ut till återförsäljare på 80-talet.

Star Raiders. Ett rymdspel som var före sin tid och simulerade 3D där spelarens perspektiv var från en cockpit snarare än att se skeppet man styr uppifrån eller från sidan. Dess betydelse till spelhistorien har inte gått obemärkt förbi då Stanford University’s History of Science and Technology Collection hade med spelet på andra plats över en lista över de 10 viktigaste spelen någonsin.

Warlords. Gör om Pong med fantasytema så får du Warlords, ett spel där upp till fyra spelare ska skydda sin härskare i ett slott. Från början ett arkadspel som portades till Atari 2600 av Carla Meninsky, en av två kvinnliga utvecklare på Atari under det tidiga 80-talet.

De mest sålda spelen till Atari 2600
1. Pac-Man (1982) 7,7 miljoner
2. Pitfall! (1982) 4,5 miljoner
3. Asteroids (1981) 3,8 miljoner
4. Missile Command (1981) 2,7 miljoner
5. Space Invaders (1980) 2,5 miljoner
6. Demon Attack (1982) 2,0 miljoner
7. Frogger (1982) 2,0 miljoner
8. Mario Bros (1983) 1,6 miljoner
9. E.T. The Extra-Terrestrial (1982) 1,5 miljoner
10. Donkey Kong (1982) 1,5 miljoner
Källa: Wikipedia