ABC 80

ABC80 foto

ABC 80 firar 40 år vilket vi uppmärksammar som tema på Retrogathering 2018 Vintage Computer Edition. ABC 80 bidrog starkt till att Sverige datoriserades och blev även första mötet med en dator för flera spelutvecklare.

ABC 80 är resultatet av ett samarbete mellan aktörerna Luxor, DIAB och Scandia Metric som ämnade att framställa en svensk hemdator. Ambitionen var att den skulle tillverkas i Sverige, vara snabb, enkel att använda och inte kosta skjortan. Datorn fick namnet ABC 80 som står för Advanced Basic Computer och numret 80 för att den var avsedd för 80-talets användare eller för dess processor Z80. Namnet och hela datorn tros ha varit inspirerad av Tandys framgångar med TRS-80 i Nordamerika.

För att tilltala hemanvändaren designades ABC 80 för att kunna kopplas in i en vanlig TV. Den klarar endast svartvit grafik med upplösningen 40 tecken på 24 rader, vilket är samma som Text-TV använder. ABC 80 lanserades framåt slutet av 1978 och kostade då 6900 kronor exklusive moms (vilket motsvarar drygt 27000 kronor november 2017 enligt konsumentprisindex). Datorn blev populär framförallt i skolan och användes flitigt av företag. För många mindre företag var en dator en dyr lyx förunnad stora jättar. Steget till s.k. mikrodatorer som inte krävde ett större rum för att huseras och inte kostade skjortan gjorde att ABC 80 fick stort genomslag.

ABC-klubben

Flera program och spel togs fram genom programmeringsspråket BASIC. Bortsett från tidiga konsoler finns det ingen direkt kommersiell spelmarknad i Sverige, utan de spel som tas fram till ABC 80 sprids främst gratis eller förmedlades genom ABC-klubben och andra datorklubbar. En del försökte sälja spel genom annonser i datortidningar som någon form av tidig postorderverksamhet.

ABC 80 blev första mötet med en dator för flera spelutvecklare som idag är framgångsrika veteraner som bl.a. Andreas Axelsson (en av DICE:s fyra grundare) och Magnus Nordin (SEED, EA:s forskningsavdelning). Ett av de mest spridda spelen på ABC 80 är Pac-Man-kopian Glipp som skapades av Michael Widenius i Finland. Han blir senare känd tillsammans med David Axmark för att ha tagit fram databashanteraren MySQL.

glipp
Glipp

Runt 55 000 exemplar såldes av ABC 80 och den hade som mest runt 70% av den svenska marknaden. Senare introducerades även nyare modeller som t.ex. ABC 800 som var mer anpassade för företag. ABC lades ner 1986 efter tillverkaren Luxor köpts upp av Nokia 1984.

Trots dess betydelse och genomslag är ABC 80 föga känd i Sverige idag, vilket vi gärna vill förändra genom att hylla datorn på Retrogathering 2018 VCE.