Föreläsare

Retrogathering 2018 Vintage Computer Edition hade följande hedersgäster.

Per LindbergPer ”The Mad Programmer” Lindberg

Under epitetet The Mad Programmer skapade han under sent 70-tal några av de första spelen till ABC80 samt fick även flera av spelen kommersiellt utgivna som bland annat samlingen Joyspel med stöd för joystick. Lindberg har även varit verksam inom hackerkulturen som en av författarna till jarongfilen över datorrelaterade uttryck och hackerslang på svenska. Som ordförande för datorföreningen Stacken på KTH bidrog han till att sprida kunskap om datorer.

Pers föredrag kan ses nedan. Under videon finns innehåll över ämnen som tas upp i videon.

09:30 Vem är The Mad Programmer?
15:20 Programmera på ABC80
19:15 Diskettstationen
23:35 Musik på ABC80
26:30 Grafik på ABC80
29:50 Föreningen Stacken
40:50 Inspiration till spelskapande
47:50 Joysticken till ABC80

Per-breakout  Per-TRAX

Spelen Breakout och Trax skapade av Per ”The Mad Programmer” Lindberg.


Jörgen StädjeJörgen Städje

Jörgen är en IT-pionjär vars första dator var en egenbyggd Intel 8080 med 256 byte minne, följt av sin första 16-bitarsdator 1979. Som teknisk journalist har han närmare 30 års erfarenhet att skriva djuplodande, högkvalitativa artiklar som förklarar teknik på ett pedagogiskt och lättbegripligt sätt. Han drivs av att skriva artiklar om saker han själv vill förstå hur de fungerar, och ett tusental läsarbrev som har samma uppfattning styrker honom att detta är riktigt.

Jörgens ämnesområden omfattar allt inom teknik som datorer och nätverk, radioteknik, partikelfysik, medicinteknik, rymdforskning, teknikhistoria och mycket mera, alltid resulterande i djupa, undersökande texter understödda av snygg grafik och som lockar till sängläsning.

För Jörgen existerar inte begreppet ”Too Long, Didn’t Read”, och hans artiklar uppskattas av läsarna som kontrast till de korta, ofta illa korrekturlästa notiserna bestående av slarvigt översatta pressnyheter, fikonspråk, videosnuttar och annonser som svämmar över på Internet.

Idag publicerar Jörgen sina artiklar på Teknikaliteter, som publicerar kvalitativa artiklar helt kostnadsfritt för läsaren.