Tema: Software Projects

Software Projects-ad

På Retrogathering 2018 kommer Dan ”Dasse” Evertsson att ställa ut sin samling av spel från Software Projects som inkluderar klassiker som Manic Miner och Jet Set Willy. Samlingen uppmärksammades i nummer 182 av tidningen Retro Gamer.

Software Projects var en liten, men betydelsefull brittisk spelutgivare i Liverpool. Företaget grundades 1984 av Matthew Smith, Alan och Soo Maton. Den exentriske rogrammeraren Matthew Smith hade gjort sig känd för spelet Manic Miner som ursprungligen gavs ut av Bug-Byte, men Smiths avtal tillät honom att styra över rättigheterna. Alan Maton som hade jobbat på Bug-Byte lärde känna Smith därifrån. De fick hjälp av nattklubbsägaren Tommy Barton och företaget växte snabbt.

Förutom att ge ut ZX Spectrum-versionen av succén Manic Miner så släppte Software Projects spel som Star Paws och Jet Set Willy samt gav ut spel på licens som Dragon’s Lair och BC’s Quest for Tires. Eftersom detta var under den gyllene eran för hemdatorer med mängder av olika datormodeller som försökte slå sig in på marknaden under den första halvan av 80-talet så gav de ut spel på ZX Spectrum, Commodore 64, Amstrad CPC, MSX och Dragon 32 för att nämna några format.

Software Projects var verksamma fram till och med 1988. Några av deras mer svårfunna spel gavs ut på Tatung Einstein och då den datorn inte blev speciellt populär är dessa versioner svåra att få tag på och kan sticka iväg i pris. Det är inte ovanligt att Dragon’s Lair når upp till 100 pund i auktioner. Software Projects släppte även Manic Miner till den kortlivade datorn Sam Coupe, som skulle vara en spirituell uppföljare till ZX Spectrum.

Dasse i Retro Gamer

På Retrogathering 2018 ställer Dan ”Dasse” Evertsson ut sin samling av Software Projects-spel. Hans samling är så internationell erkänd att när brittiska Retro Gamer skulle skriva om Software Projects var det Dasse som de kontaktade. Samlingen uppmärksammades i nummer 182 av tidningen som kom ut i juni på tidningshyllorna.

Dasse belyser betydelsen av omslagen för de egenutvecklade spelen som ritades av Roger Tissyman. Dessa ger en känsla av enhetlighet som var mer vanligt förekommande på 80-talet. Ett exempel som säkerligen många känner igen är Nintendos svarta serie där samtliga spel hade omslag i enhetligt tecknad stil på en svart mall med spelets text i blått.

Matthew Smith berättar om Manic Miner: