Tema: Game Boy – 30 år

800px-Game-Boy-FL

Nintendos portabla spelkonsol Game Boy var en spartansk enhet. Men batterisnål och med trollbindande spel som Tetris, Tennis, Golf och Super Mario Land så tog den världen med storm. Den lanserades i Japan 1989 och firar alltså 30 år! Något som vi uppmärksammar på Retrogathering 2019 i höst.

I Sverige kom den året därpå, hösten 1990. Generalagenten Bergsala hypade Game Boy och delade bl.a. ut den första enheten innan lanseringen till medlem nr. 100 000 i Nintendoklubben (vinnaren intervjuades 30 år senare av Spelbloggen).

Bergsala var i vanlig ordning finurlig och annonserade Game Boy i bl.a. affärspress som Dagens Industri för att sälja Game Boy till en målgrupp som ofta var på resande fot. En annat tilltag var nedanstående reklamfilm.

Bergsala lyckades även övertyga Nintendo att lansera en exklusiv Sverige-Game Boy med blå framsida och gul baksida. Den skeppades i 3000 enheter och alla var numrerade.

Sverige-GB

Förutom nämnda spel så släpptes åtskilliga klassiska spel som bl.a. Zelda: Link’s Awakening (som släpps i en ny version till Switch), Kid Icarus, Metroid II, Donkey Kong Land och Dr. Mario (som är aktuellt på iPhone och Android med Dr. Mario World). Bergsala försökte också göra mer och hitta möjligheter. Ett framgångsrikt exempel är Bamse. Det baseras på spelet Baby T-Rex vars karaktärer blev utbytta mot Bamse och Vargen samt med mellansekvenser där bl.a. Lille Skutt och Skalman dök upp.

Nintendoklubben_93-04_sidan 28 Bamse Game Boy-WEB

Sammantaget så lyckades Bergsala sälja över 600 000 enheter av Game Boy, Game Boy Pocket och Game Boy Color. Vilket faktiskt är mer än NES som nådde upp till 420 000 konsoler i Sverige.

 

För att fira detta genomför vi inte bara en utställning utan även en highscore-tävling i Tetris på Retrogathering 2019!