Tävlingar

På Retrogathering 2010 har deltagarna haft möjlighet att deltaga i ett antal olika tävlingar. Här följer information om varje tävling och vem som vann.

Speltävling 1: CombatAtari 1977
Combat släpptes tillsammans med Ataris VCS (2600) 1977 och är en riktig klassiker för två spelare! Målet är enkelt, skjut din motståndares pansarvagn innan han eller hon skjuter din!

Topp 4 på RG2010
1. Timothy Z
2. Dave
3-4. Trooper, Coma

Konsol: Atari VCS
Kontroll: Standard Atarijoystickar


 Speltävling 2: Ice Climber – Nintendo 1985
Ice Climber är ett spel som de flesta som någonsin kommit i kontakt med Nintendos NES antagligen har testat. Det följde under lång tid med när man köpte konsolen i Sverige. Tävlingen går helt enkelt ut på att komma upp till toppen innan din motståndare!

Topp 4 på RG2010
1. Coma
2. Pinge
3-4. Highwind, Kreese

Konsol: Nintendo NES
Kontroll: Standard NES-handkontroller


Speltävling 3: SNAFUMattel Electronics 1981
SNAFU är det gamla klassiska ”masken” spelet för två spelare, målet är att överleva längre än sin motståndare genom att försöka få denne att krocka med väggarna, sig själv eller med din egen mask.

Inga deltagare – inga vinnare.
The only way to win is not to play, som den krigssimulerande superdatorn WOPR en gång i tiden konstaterade.

Konsol: Mattel Intellivision
Kontroll: Standard Intellivisionkontroll


Speltävling 4: Sonic The Hedgehog 2Sega 1992
Sonic 2 är uppföljaren till Segas klassiska Sonic the Hedgehog och är det bäst säljande Sonicspelet som släpptes till Mega Drive. Tävlingen genomförs i ”splitscreen” alltså en spelare på övre delen av skärmen och en på undre, först i mål vinner.

Topp 4 på RG2010
1. Fanny
2. Barklund
3-4. Highwind, Wery

Konsol: Sega Mega Drive
Kontroll: Standard 3-knappars Mega Drive handkontroll


Speltävling 5: Soul CaliburNamco 1999
Soul Calibur anses allmänt vara ett av de bästa fightingspelen genom tiderna! Spelet släpptes samtidigt som Dreamcast i USA och är ett av få spel till konsolen som såldes i över en miljon exemplar! Inga avancerade regler i den här tävlingen heller, välj din favoritfigur och försöka slå din motståndare i en match över tre ronder.

Topp 4 på RG2010
1. Gippan
2. Bnicke
3-4. Martin, Mibe

Konsol: Sega Dreamcast
Kontroll: Standard Sega Dreamcast handkontroll


Speltävling 6: Pac-Man poängtävling – arkadspelsversionen 1980

För att uppmärksamma att Pac-Man i år fyller 30 år, genomförde vi en highscoretävling på arkadspelsversionen av spelet. Eftersom denna version saknar highscorelista fick man notera poängen manuellt, vilket några möjligen missade att göra. Till slut fick vi dock fram en vinnarlista enligt följande:

1. MrZzap 31670 poäng
2. Sarato 23750 poäng
3. Trooper 23180 poäng
4. Bnicke 16000 poäng
5. Martin 9550 poäng


Datorledd musiktävling

Vi gjorde ett experiment med en datorledd musiktävling, där de tävlande fick höra en musiksnutt från ett spel och gissa vilket spel musiken kom från utifrån fyra olika skärmbilder. Tyvärr uppstodd en del tekniska problem – förmodligen orsakade av minnesbrist på datorn – men trots detta lyckades ett flertal deltagare lyssna igenom samtliga 10 frågor.

Eftersom vissa av vinnarna inte fanns kvar när prisutdelning skulle ske, delades 2-3 priser istället ut till därpå följande deltagare. Vi beklagar dem som inte fanns på plats och gick miste om eventuellt pris.

Topp 6 på RG2010
1. Magnus E – 10 rätt
2. Tobias J – 8 rätt
3. Micke D – 7 rätt
4. Andreas – 5 rätt
5. Zebbe – 4 rätt
6. Hiro – 4 rätt

Det rätta svaret på utslagsfrågan var att alla fyra spelen som de olika musiksnuttarna kom från är BMX-spel till Commodore 64. Vi hörde highscoremusiken ”5th Dream About Happiness” från BMX Kidz av Jori Olkkonen. Sedan följde musiken från BMX-grenen på California Games av Chris Grigg, BMX Simulator av David Whittaker och slutligen Professional BMX Simulator av Matt Gray. Det kan tilläggas att de bägge sista båda gavs ut av Codemasters, vilket inte är någon överraskning för den som kan sin datorspelshistoria och vet hur nästan varenda av Codemasters spel var en ”simulator” av det ena eller det andra.


Frågesport med Commodore 64

En annan nyhet var den omarbetade frågesporten. I år fick deltagarna ställa sig på en lång rad och svara ja/nej på varsin uppläst fråga. Svarade man rätt fick man ställa sig sist, medan fel svar avslutade deltagandet. Detta pågick tills enbart två deltagare var kvar. Då kopplades en C64-emulator upp med två Buzzers. En fråga visades på skärmen, och den som först kunde svaret tryckte på knappen och svarade. Den som kom först till tre rätta svar vann hela frågesporten. Frågorna var med avsikt väldigt blandade inom genren äldre dator- och TV-spel för att inte gynna enstaka experter.

Topp 2 på frågesporten 2010
Hiro
Dragon Walker


Information om speltävlingarna under Retrogathering 2010

Deltagande i tävlingarna är kostnadsfritt när man löst inträde till Retrogathering.
Maximalt antal deltagare i varje tävling är 32.
Anmälan till tävlingarna sker på plats.
Allt spelande sker på de maskiner och med de kontroller som RG tillhandahåller för ändamålet.