Speltävlingar 2019

På Retrogathering 2019 genomförs tre olika tävlingar. Gemensamt för samtliga tävlingar:

  • Kostnadsfritt deltagande för alla som löst inträde till Retrogathering
  • Vissa tävlingar kan ha begränsning på antal deltagare, se nedan
  • Allt spelande sker på de maskiner och kontroller som tillhandahålls för ändamålet

I potten finns ett antal fina vinster, kolla in tävlingsvinsterna på denna sidan.


pongSM-300x204Speltävling: Pong-SM

Tid: 15:00 – 17:00
Plats: Teatersalen
System: Atari Hockey-Pong

Pong-SM är en av höjdpunkterna på Retrogathering och har arrangerats sedan starten 2006. Finalerna är ofta rafflande och projiceras på stor duk så publiken kan följa med i spänningen.

Förutom de fräsiga tävlingspriserna man kan vinna så får mästaren även en fin pokal som proklamerar att denne är svensk mästare i Pong. Något att stoltsera med i hyllan som huserar retrosamlingen.

Pong-SM sker genom en utslagsturnering. För att tävla i Pong-SM krävs föranmälan, skriv upp dig här för att tävla. Max antal deltagare är 32 st.

Läs mer om Pong-SM och tidigare vinnare här.


Highscore-tävling: Tetris

Tetris-GB screen

Tid: 10:00-16:30
Plats: Spelavdelningen
System: Game Boy

Är du bra på Tetris? Är du snabb?
Då kan du vinna fina priser!

Det ryska pusselspelet Tetris är ett av de mest klassiska spelen och allra mest sålda spelen i världen. Spelet hade redan fått mycket uppmärksamhet och spridit sig till väst, men det riktigt stora genomslaget kom när Game Boy lanserades och Tetris medföljde på köpet. Det var det perfekta spelet för en portabel konsol.

Highscore-tävlingen spelas med inställningen:
MODE B – LEVEL 9 – HIGH 5

När du spelat klart, ta ett foto på ditt highscore så du kan verifiera dina poäng. Tävlingen pågår till 16:30. Prisutdelning sker strax innan mässan stänger 17:00.

Det ska spännande att se hur höga poäng som sätts på Retrogathering. Världsekordet enligt TwinGalaxies innehas av Poul Martin Sperlig Dahlhart med 55 250 poäng.

Tävlingen i Tetris presenteras av våra vänner på Retrospelsmässan.

Tetris-GBställ-EDIT RSM


atari-blast-2014Highscore-tävling: AtariBlast!

Tid: 10:00-16:30
Plats: Spelavdelningen
System: Atari 8-bitarsdator

AtariBlast! är ett shoot ’em up från 2016 där varannan bana omväxlande scrollar vertikalt och horsontellt, med grafiska element hämtade från olika klassiska spel.

Banorna består av block som inte går att förstöra, vanliga fiender och speciella måltavlor där spelet stannar upp till de förstörts. Spelet har bara ett liv, men energimätare som fylls på med olika power ups.

Spelet är utvecklat av Paul ”Playsoft” Lay med grafik av Harvey Kong Tin och musikrutin av Micha ”Miker” Szpilowski, som hämtat musik från ett flertal kända spel. Spelet kombinerar grafiklägen från de bägge Atari-specifika grafikkretsarna ANTIC och GTIA med spektakulärt resultat. Förutom att spelet kräver 1 MB och en Atari XL/XE (dvs dator från 1983 eller senare), kör det i övrigt på originalhårdvara.

Highscoretävlingen sker på standardinställningar:

Colour: Bling!
Fire: Manual
Mode: Normal
Type: Game

Spelet har 14 nivåer och 5 olika avslutningsscener, varpå spelet fortsätter igen från början.

När du spelat klart, skriv ner din poäng och ta ett foto på ditt highscore så du kan verifiera dina poäng. Tävlingen pågår till 16:30. Prisutdelning sker strax innan mässan stänger 17:00.